Liefde vinden begint bij jezelf. Goed voor jezelf zorgen is een vorm van zelfliefde. Een belangrijke basis voor geluk!

Hieronder vind je 15 manieren om beter voor jezelf te zorgen. (bron: sante.nl)

1. Bewaar het overzicht

Heb je na het opstaan al geen idee meer wat er vandaag op je planning staat? Een to do-lijst of agenda kan je helpen om het overzicht te bewaren. Als je voor je ziet wat je te doen hebt, kun je beter inschatten of het haalbaar is en een goede planning maken.

2. Maak gezonde maaltijden voor jezelf

Juist in drukke tijden is het belangrijk om gezond te (blijven) eten. Neem de moeite om ook als je alleen eet te koken. Eventueel kun je beginnen met meal preppen en er een avond of dag voor uittrekken om gezonde maaltijden voor de komende dagen klaar te maken.

3. Spreek af met vriendinnen

Je sociale leven is niet alleen leuk en ontspannen, sociale interactie is volgens onderzoek goed voor je gezondheid. Door samen te eten staat er meteen een maaltijd voor je klaar, dan kook jij volgende keer.

4. Wees lief voor jezelf

Misschien komt het je bekend voor, het kritische stemmetje in je achterhoofd. Vaak zijn we hartstikke streng voor onszelf. Bedenk eens wat je tegen een vriendin in dezelfde situatie zou zeggen. Waarschijnlijk zou je voor haar een stuk milder zijn, wees voor jezelf minstens zo aardig.

5. Drink genoeg water

Houd je lichaam gehydrateerd.

6. Geef iemand een knuffel

Door huid-op-huidcontact komt er oxytocine vrij, het gelukshormoon dat onder andere je stresslevel verlaagt.

7. Leg je telefoon eens weg

Tijd voor quality time en om te unpluggen. Vergelijk je leven vooral niet met het leven van anderen dat je op social media ziet. Op social media laten mensen vooral hun beste kant zien.

8. Durf nee te zeggen

Zeg nee tegen dingen die niet per se hoeven en die alleen maar energie vreten. Vind je het moeilijk? Met deze tips leer je nee en ja zeggen tegen de juiste dingen.

9. Maak een lijst met dingen waar je blij van wordt

Waardeer de kleine dingen. Door een tijdje een lijst bij te houden, krijg je vanzelf meer oog voor kleine geluksmomenten.

10. Doe iets voor een ander

Iets voor een ander doen, bezorgt niet alleen de ander een goed gevoel, het geeft jou ook een geluksboost.

11. Stop met piekeren

Een treffende uitspraak: ‘de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.’ Het grootste deel van de dingen waarover je piekert, zal waarschijnlijk nooit uitkomen. Het is niet makkelijk, maar probeer je minder zorgen te maken over allerlei ‘wat als’-scenario’s. Dit zijn 3 manieren om minder te piekeren.

12. Luister naar je lichaam

Leer je lichaam beter kennen en luister goed naar de signalen die je lichaam geeft.

13. Zoek een hobby

Het is een goede manier om tijd voor jezelf te maken. Een creatieve hobby kan een goede keuze zijn.

14. Beweeg regelmatig

Weersta de verleiding om het sporten te skippen. Als je geweest bent, voelt het goed. Probeer ook in je dagelijks leven meer beweging in te passen. Ga vaker lopend of fietsend ergens naartoe en neem regelmatig pauzes om te bewegen, zeker als je een baan hebt waarbij je veel zit.

15. Haal jezelf niet naar beneden

Stop met het naar beneden halen van jezelf en het wegwuiven van complimenten. Zeg volgende keer simpelweg ‘bedankt voor het compliment’.

Goed zoals je bent

Frederike Mewe

Een handig boek om bvan je kritische stemmetje af te komen. Met verrassende oefeningen om je zelfbeeld ten posieve te veranderen en meer vertrouwen in jezelf te krijgen.

Hier verkrijgbaar >>

Houd me vast

Dr. Sue Johnson

Zeven gesprekken voor een hechtere en veilige relatie, van de beste relatie therapeut ter wereld.

Hier verkrijgbaar >>